hungrar efter odödlighet...



Jag hungrar efter odödlighet.
I form av filmer som förändrar, diktrader som skär och odödliga litterära storverk som förmår att stå i mot tidens tand.

Mest av allt önskar jag mig magiska böcker. 

Sådana som man kan bläddra i. 

Sådana som får synapserna att dansa can-can och såväl serotoninet som tårarna att flöda. 

Sådana som tål att läsas om och om och om och om igen...

Bokaffärer fyllda med deckare och pinsam chicklit eller tråkigt manligt gameande, får mina ögon att leta efter blöta golv att halka på eller dörrar att gå in i.

En tillfällig minnesförlust skulle ge mig möjligheten att för första gången möta djävulen en vacker vårkväll i Moskva, gå vilse i Borges labyrinter och ha en intensiv kärleksaffär med Milan Kundera. 

Jag skull fortsätta gå förbi Irvings öppna fönster och ignorera hans björnar och jag skulle ge mig av på långfärd till Österled tillsammans med Röde Orm. 

Vi skulle mötas upp vid spanska trappan, Birgitta och jag. Sedan skulle vi dra runt i Europa utan en tanke på en morgondag. 

Jag skulle finna botemedlet mot kolera och ensamhet. 

Jag och Bombi Bitt skulle dra till Kivik och hänga med Vallackaren och alla de andra sköna galningarna. 

Jag skulle kunna hjälpa till med det dagliga slitet uppe i torpet med Moa och hon skulle berätta om kungens rosor och kanske skulle vi en dag möta en diktare som skulle lära oss om livet, universum och allting.

Allt detta skulle jag då kunna göra för första gången.

Jag behöver en dos odödlighet nu snarast.

Någon som har ett bra boktips?




 





Saker jag dödat del 2

 

Alla bär vi väl på vår egen saga inombords? 

Genom åren skapas myten om det egna jaget, genom föräldrar och vänner som speglar en och återberättar uttryck och händelser. Iallafall min familj består av sagoberättare.

Min myt börjar med natten då jag föddes. Då rev och slet vinden i gulnande höstblad och gatlyktorna gungade fram och tillbaka och var nära att slita sig ur sina fästen. Jag har fått återberättat hur de gav gatorna ett pendlande spöllikt ljus och att min mamma vankade av och an. Av och an.
Det är början på Mig. 

Den händelse, som berättats flest gånger är nog ändå den om den lilla kattungen.

Vi hade två katter. Tiss och Sara. 

Storasyrran hade bestämt att Sara var hennes och Tiss kunde få vara min om det nu, nödvändigtvis skulle vara rättvist.

Oturligt nog var jag så liten att jag inte hade koll på saker och ting så hon döpte min katt till Tiss. Fint namn tycker jag nu förvisso, men det kom inte till för att var fint  utan för att det var så likt ordet kiss.

Sara och Tiss förde en tämligen fri och lösaktig tillvaro och födde ständigt nya ungar. De var fenomenala på att tajma födslarna och tronade i var sin motsatt garderob i hallen och lät kattungarna springa fritt i mellan. De turades även om att stanna och vara hemma med alla ungarna medan den andra var ute och visade upp sig för traktens hankatter.

Vid en av alla dessa födslar när jag var så liten att jag inte kommer ihåg det själv, hände det sig så att en av kattungarna var lite mindre och svagare än de andra i kullen. Men den var säkert väldigt gullig.
På egen hand hade jag beundrat kattungarna en liten stund och ville väl ta upp den lille rackarn och hålla lite i den bara. Så liten, mjuk, blind och pipig. Så...hållvänlig.

Trots att jag i stort sätt är uppvuxen på något så ohälsosamt som kalaspuffar  var det inget fel på mina starka, fina händer.
Jag råkade visst hålla lite för hårt och den lille sötnosen gick ett tragiskt öde till mötes, när den klämdes till döds mellan mina knubbiga, klåfingriga barnfingrar.


 

Tragedin var ett faktum och det var inte så mycket annat att göra än att samla ihop trupperna och genomföra en högtidlig begravning bakom utedasset.

Och nu till orsaken till att det här är en av min familjs favorithistorier.
Storasyrran var otröstligt och grät i högan sky under hela begravningsakten. Förutom när det gäller namngivning av katter, har hon begåvats med ett hjärta av guld och en oändlig brunn av empati att ösa ur.

Vad gjorde KATTUNGE-MÖRDERSKAN själv?

Grät ohejdat?

Hängde med huvudet och strödde aska i sitt hår?

Inte då! Hela begravningen igenom tjatade jag bara på bred göteborska:
"Kan jag få se den lille döe kattongen? Ja vill se den lille döe kattongen!"

Där satte jag tonen för fortsättningen på det som är jag.

Jag följde dessutom upp det med, att ett par år senare anlända något sent till ett barnkalas. När jag kom grät alla barnen högt och hjärtskärande i kör. Födelsedagsbarnets gröna undelat hade så att säga, hastigt lämnat paryt och låg död på diskbänken.
Inte grät jag då heller inte utan gick bara fram och stirrade på fågeln och utbrast lakoniskt, "Ja, ja! De får väl köpa sig en ny"

Det kunde aldrig ha blivit på annat sätt än så här.

Death by death says: "Just suck it up!"


Hellre benlös än hjärtlös



Ända sedan Leonardo da Vincis dagar under senare delen av 1400-talet, då man i Europa började intressera sig för människan ur en mer anatomisk synvinkel, har det förekommit en jakt på kött att skära i och ben att betrakta. 

Jag lovar att återkomma med en betraktelse som enbart handlar om den moderna anatomins framväxt och jakten på kroppar. Kanske kommer tyngpunkten då att ligga mer på hur tacksamma vi kanske bör vara mot dessa skrupelfria obducenter, som karvade sig fram för mänsklighetens väl och ve.

Det här handlar inte om tacksamhet, utan bara om hur rika länder i väst utnyttjar de mindre lyckligt lottade och tar även det absoluta sista som finns kvar. Arg mig det gör, som Yoda skulle sagt.

Det är ständigt brist på döda kroppar. Det är så mycket saker vi behöver dem till och som sagt så mycket vi har att tacka dem för och inte så många som är sugna på att ställa upp frivilligt. När de lever alltså... 

Ta USA...som av en slump...De kroppar som doneras till "vetenskapen"  går i stort sätt åt, för att nästa generation läkare skall lära sig att rädda liv genom att öva på de döda.
 De skall skäras och sys i och det skall sågas av armar och ben. Sedan kremeras de i regel. Ashes to ashes så att säga. Det blir inte mycket ben över så de flesta skelett och skelettdelar importeras från andra länder.

I nästan 150 år har Indien varit den största exportören av skelett. Handeln med ben börjar i avlägsna fattiga byar och slutar på anrika medicinskolor runt om i världen.

1985 förbjöd Indiens regering handeln med mänskliga kvarlevor, bla. i samband med en skandal då en "benhandlare" greps efter att ha sålt och fört ut 1.500 barnskelett, ur landet.
Eftersom barnskelett är sällsynta och eftersom de illustrerar olika stadier i den osteologiska utvecklingen är barnskelett mer eftertraktade på marknaden och betingar ett högre pris.

Panik utbröt i västbengalen och det gick rykten om ligor som kidnappade barn och mördade dem för att ta deras skelett. Några turister blev dödade och så var det slut på handeln.

Samma år rapporterade the Chigago Tribune att så många som 60.000 skelett skulle ha förts ut ur Indien, året innan.
För det fascila priset av 300 dollar kunde  den flitiga medicinstudenten köpa en Bone Box med ett komplett skelett ihop med anatomi läroböckerna. 

När Indien förbjöd handeln var det slut på sötebrödsdagarna. Länderna i väst tvingades att vända sig mot Kina och Östeuropa för att få sitt lystmäte på ben mättat. De lyckades dock inte mätta marknaden och dessa skelett ansågs i regel vara av sämre kvalité än skelettdelarna från Indien...som ju hade en lång tradition av att preparera och handla med ben.

Sedan dess har det blivit snålt om mänskligaskelett  och den ambitiöse studenten kan inte längre köpa sitt eget. Ett helt mänskligt skelett i bra kondition kostar i dag många tusen dollar och man kan få vänta på sin order i månader eller kanske till och med år. 
I värsta fall får studenterna nöja sig med att studera välgjorda replikas. 
Och nej, det fungerar inte lika bra får då missar man den mångfald och variation vi människor ståtar med.
Det ursäktar inte att man snor människors skelett.

För det är så klart att den illegala handeln pågår än idag.
Det finns fortfarande undangömda "benfabriker" och det finns fortfarande människor som köper.


Naturligtvis gick jag igång lite på preparations -processen, men den känns inte rätt att gå närmare in på...
Inte här. Inte just nu.

Saker jag dödat del 1

 

Lägg dig ner! 

Nej inte så. Djupare. Längre ner. Ända in till marken. 

Lova mig att aldrig glömma hur det ser ut här nere. Hur solen silas genom tunna bladverk. Ser du hur ett vilset fågeldun dansar runt i luften? Minns du de yttepyttiga signalröda spindlarna som kom fram om man drog bort den gröna mossan från berget bakom huset? Så röda att man kunde gjort läppstift med dem. 

Du lovade ju dig själv att aldrig glömma och nu har du inte ägnat dem en tanke på säkert tjugo år. Svikare!

 

Jag skall minnas dem. Dem och myrfarmen i den gamla syltburken. Myrorna dog som flugor.

 Vad dör myror av förutom myrgift, hungriga fåglar och att någon klumpig älg trampar på dem? Dör de av hunger, ålder eller sorg? Hade jag glömt att älska mina myror? 

Jag tog med dem till förskolan. Jag tappade burken och det kom myror, jord och glas över hela golvet, men jag samlade ihop alla myror och la dem i en ny burk. Nästan alla i alla fall. Jag kan ju ha glömt en och annan. De är ju faktiskt fasligt små och håller sig inte still.

 

Glasburken stod på fönsterbrädan i mitt rum och de första dagarna visade de idel flit och började gräva gångar och påbörja en ny, bättre och starkare civilisation. Man måste beundra dem för deras kämparglöd och ovilja att låta sig nedslås...

Jag hade råkat komma åt deras bo med i en spade i trädgården och när jag satt där och betraktade dem rusa hit och dit, på ett vis som kunde tyckas förvirrat, men som antagligen bara följde katastrofplanen till punkt och pricka, fylldes jag liksom av en ömhet inför dem. 

Det spelade ingen roll att det var röda ettriga pissmyror, det rörde sig om.  De sprang runt med sina ägg och puppor för att skydda dem till varje pris och denna lojalitet och omtanke för kommande generationer talade till mig och på så sätt hamnade de i min burk.

Genast började dessa hjältemodiga pionjärer, att börja på ny kula och grävde gångar och började planera för framtiden. Säkert hade stora planer dragits upp om ståtliga statyer och ett nytt slott för myrdrottningen. Det var en fröjd att se dem arbeta.

 

 

Så här i efterhand skulle man kunna påpeka, att de nog borde, ha börjat med sjukhuset.

Redan efter ett par dagar, började de vandra runt, runt i en planlös galenskap och ingen brydde sig om de döda insekter jag fångat och dödat för att föda dem med. De bara gick runt, runt, runt…

Tillslut la de sig bara en efter en på ryggen och dog. Jag kan fortfarande se bilden av hur de den sista morgonen låg i drivor, döda på rygg ovan jord inuti glasburken. Bilden förmår ännu att fylla mig med äckel och skuld.

Förlåt myrorna, förlåt…men ni var ändå ganska äckliga!

 


World Congress on mummy studies, Lanzarote 2007


Om man ändå fått vara med, bara en liten stund.

Vill bara dela med mig av sista dagens program på sista congress of mummistudies 2007. Nu måste världen vänta ända till 2010 då nästa kongress kommer gemomföras. Själv hade jag nog valt att gå på fjärde dagens symposium om mummiehår.
HELT FANTASTISKT!!!

Friday 23

9-14 Morning session 1

5.4 3D reconstructin
5.5 Paleodietes
6 Mummification Methods and Animal Mummies 
                

        

11:30-12:00 > Coffee break 

        
14:00-15:30 > Lunch 

        

15:30-19:30 > Afternoon session 1: 

                
6.1. Symposium on “Subadult Mummies” 

        
17:30-18:00 > Coffee break 

PLACE: TEATRO DE TEGUISE 

        

9:00-14:00 > Morning session 2: 

                
7. Methodology Session 
                
7.1. Symposium on “Evidence-based Methodology in Mummy Research” 
               
8. Free Communications 

        
11:30-12:00 > Coffee break 

        
14:00-15:30 > Lunch 

        

15:30-19:30 > Afternoon session 2: 

               
 9. Posters Session 

        17:30-18:00 > Coffee break 



PLACE: SANTO DOMINGO CONVENT 

       
 19:40 > ANNOUNCEMENT OF THE VENUE OF THE 2010 WORLD CONGRESS ON MUMMY STUDIES 

        
20:00 > CLOSING STATEMENT 

        
21:00 > OFFICIAL DINNER (BY COURTESY OF THE LANZAROTE LOCAL GOVERNMENT)

Kolla in deras fantastiska hemsida!



www.6mummycongress.com/ingpresentacion.htm

RSS 2.0